Ποδηλάτες με στολή. Competitive exercise involving physical effort. Organizations and bodies involved in these activities.

Το ΤΡΙΑΘΛΟ είναι ένα σύνθετο άθλημα αντοχής, αρκετά απαιτητικό σε σωματικές και ψυχικές δυνάμεις, στο οποίο λίγοι άνθρωποι μπορούν να ανταπεξέλθουν με επιτυχία. Ουσιαστικά αποτελεί τη διαδοχική συμμετοχή σε τρία αγωνίσματα, τα οποία είναι η κολύμβηση, η ποδηλασία και το τρέξιμο, ανάμεσα στα οποία δεν υπάρχει κενό διάστημα, εκτός από αυτό που απαιτείται στον αθλητή για να αλλάξει ρούχα ή να προσαρμόσει τον εξοπλισμό του. Η σειρά των αθλημάτων είναι συνήθως η κολύμβηση αρχικά, στη συνέχεια η ποδηλασία και τελευταίο το τρέξιμο.

Οι αποστάσεις κάθε αγωνίσματος ποικίλλουν, καθώς επίσης υπάρχουν παραλλαγές στο έδαφος στο οποίο διεξάγονται το τρέξιμο και το ποδήλατο (χωμάτινη ή ασφάλτινη διαδρομή), ενώ το κολύμπι πραγματοποιείται σε ανοικτή θάλασσα. Οι κυριότερες κατηγορίες αποστάσεων ανά αγώνισμα είναι οι παρακάτω:

  • Κολύμπι: 750μ. - 1,5 χλμ. – 1,9 χλμ. - 3,8 χλμ.
  • Ποδήλατο: 20 χλμ. - 40 χλμ. - 90 χλμ. - 180 χλμ.
  • Τρέξιμο: 5 χλμ. - 10 χλμ. - 21 χλμ. - 42 χλμ.,

ενώ οι πλέον διαδεδομένοι συνδυασμοί είναι το Τρίαθλο Ολυμπιακής Απόστασης (1500μ. - 40χλμ. - 10χλμ), το Sprint Τρίαθλο (750μ. - 20χλμ. - 5χλμ) και το Ironman (3,8χλμ. - 180χλμ. - 42χλμ.)

Triathlon event running
Running. An athlete run a road race.

Καθένα από τα αθλήματα του τριάθλου απαιτεί την δική του ειδική προετοιμασία. Κατά την προπόνηση παρέχονται αρκετές δυνατότητες και επιλογές για να επέλθει η βελτίωση στο καθένα από αυτά ξεχωριστά, ιδανικότερος όμως φαντάζει αυτός που δένει αρμονικά όλα τα κομμάτια του παζλ της προπονητικής, δηλαδή αντοχή, δύναμη, ταχύτητα, τεχνική, αποκατάσταση, σωστή επιλογή και χρήση αθλητικού εξοπλισμού, διατροφή, ψυχολογική και αθλητιατρική υποστήριξη. Με τη σωστή εξάσκηση, ο τριαθλητής βελτιώνει τη φυσική του κατάσταση, την καρδιοαναπνευστική λειτουργία, την αερόβια αντοχή του και σμιλεύει ένα γεροδεμένο σώμα.

Το τρίαθλο αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα αθλήματα στον κόσμο, με έντονο συναγωνισμό και σπουδαίες συγκινήσεις, ενώ από το 2000 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σίδνεϋ αποτελεί και ολυμπιακό άθλημα. Από τότε έχει γνωρίσει μεγάλη άνθιση σε παγκόσμιο επίπεδο και μεταβάλλεται σε ένα από τα πιο δημοφιλή αγωνίσματα. Σήμερα, οι τριαθλητικοί αγώνες αποτελούν ένα κοινωνικό γεγονός που φέρνει κοντά ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα, δημιουργεί ισχυρές φιλίες και αποτελεί το εφαλτήριο για τον προγραμματισμό μελλοντικών εξορμήσεων στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Water sport swimming
TOP Do NOT follow this link or you will be banned from the site!