ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ.pdf

Πατήστε το εικονίδιο για να κατεβάσετε το Πρόγραμμα του KORFOS MULTI RACES

Ο όρμος Σελόντα
και το υποβρύχιο Παπανικολής

Η ομάδα του « Triathlon Club Corinth Canal» σε καλεί να ζήσεις την αξέχαστη εμπειρία του να κολυμπήσεις και να αγωνιστείς στον ξακουστό ιστορικά «Όρμο Σελόντα», ένα μικρό θαλάσσιο όρμο, ένα μακρόστενο κολπίσκο, με καταγάλανα νερά και κατάφυτες πλαγιές, που βρίσκεται στα σύνορα της Κορινθίας με την Αργολίδα.

Ο «Όρμος Σελόντα», έπαιξε σπουδαίο ρόλο στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Ήταν το σωτήριο κρησφύγετο του θρυλικού υποβρυχίου «Παπανικολής».

Πολλοί το παρομοιάζουν με τις νορβηγικές κοιλάδες που πλημμύρισαν με νερό του ωκεανού πριν από χιλιάδες χρόνια και είναι ευρέως γνωστές ως «Φιόρδ».

Είναι κλειστός με βαθιά νερά, γι αυτό και ο ηρωικός κυβερνήτης του «Παπανικολής», Μίλτων Ιατρίδης, τον χρησιμοποιούσε ως ορμητήριο για τις επιχειρήσεις του εναντίων των Ιταλών.

Το ελληνικό υποβρύχιο που είχε πάρει το όνομά του από τον Ψαριανό πυρπολητή Δημήτριο Παπανικολή, είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος των ιταλών στη διάρκεια του πολέμου.

Σελόντα Ιχθυοτροφεία

Ο Ιατρίδης καταγόταν από το Σοφικό Κορινθίας, ένα μικρό χωριό που βρίσκεται κοντά στον κόλπο. Από τον Ιούνιο του 1941 οι Ιταλοί είχαν καταλάβει το χωριό του, λόγω της πλεονεκτικής γεωγραφικής του θέσης.

Θέλοντας λοιπόν ο Ιατρίδης να συμβάλει στον ελληνικό αγώνα, κατά την διάρκεια των πρώτων χρόνων της Κατοχής, παρελάμβανε από το Σοφικό κι επιβίβαζε Άγγλους και Νεοζηλανδούς σαμποτέρ, που είχαν έλθει για δολιοφθορές , και τους μετέφερε στην Κρήτη και τη Μέση Ανατολή για να συνεχίσουν τον σπουδαίο αυτό αγώνα.

Πολύτιμος βοηθός του Πλωτάρχη ήταν ο Ιερέας του Σοφικού π. Γεώργιος Καρβούνης, ο οποίος παρελάμβανε τους σαμποτέρ απ' τα διάφορα μέρη του χωριού και τους μετέφερε στο καταφύγιο του «Παπανικολής» στον «Όρμο Σελόντα».

Η φυσική θέση του «Όρμου Σελόντα», έκανε το υποβρύχιο αθέατο στους εχθρούς και έτσι οι ναύτες του μπορούσαν να πάρουν εκεί αέρα, οξυγόνο και να ξεκουραστούν.

 

Όρμος Σελόντα

Το ηρωικό υποβρύχιο «Παπανικολής» συνολικά εκτέλεσε 14 περιπολίες και βύθισε αντίπαλα σκάφη συνολικού εκτοπίσματος 13.000 τόνων.

Το πλήρωμά του διακρινόταν για την τόλμη του, καθώς δεν δίσταζε να εξαπολύει επιθέσεις εναντίον των εχθρικών πλοίων και να τα βυθίζει γρήγορα χωρίς να γίνεται αντιληπτό.

Χάρη στους ελιγμούς του τολμηρού κυβερνήτη κατάφερνε να ξεφεύγει εύκολα από τις αντεπιθέσεις των Ιταλών. Η πολεμική του δράση εκτεινόταν στο Αιγαίο, τη Μέση Ανατολή και την Αδριατική θάλασσα.

Σήμερα ο πυργίσκος του υποβρυχίου «Παπανικολής» διατηρήθηκε στη βάση υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού και στη συνέχεια τοποθετήθηκε ως έκθεμα στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, στον Πειραιά όπου μπορεί ελεύθερα να τον θαυμάσει το κοινό.

Λίγα λόγια για τον Κόρφο Κορινθίας

Ο Κόρφος είναι ένα όμορφο παραλιακό χωριό που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά όρια της περιφερειακής ενότητας Κορινθίας.

Η απόσταση του από την Αθήνα είναι 130 χλμ. Η αύξηση του πληθυσμού του οφείλεται στη συνεχή ανοικοδόμηση τουριστικών εγκαταστάσεων και εξοχικών κατοικιών από ντόπιους και ξένους.

Είναι ένας παραλιακός οικισμός, με παραλίες τις οποίες περιβάλλουν οι πευκόφυτες πλαγιές της περιοχής. Σε μικρή απόσταση από το χωριό βρίσκεται ο όρμος της «Σελόντας», που ήταν το καταφύγιο του υποβρυχίου «Παπανικολής», του οποίου Πλωτάρχης ήταν ο, εκ μητρός καταγόμενος από το Σοφικό, Μιλτιάδης Ιατρίδης.

Ο όρμος της «Σελόντας» είναι το φυσικό σύνορο των περιφερειακών ενοτήτων Κορινθίας και Αργολίδος. Πολλοί κάτοικοι του Σοφικού, που ασχολούνταν με το εμπόριο της ρητίνης (το έτος 1886, το Σοφικό παρήγαγε 500.000 οκάδες ρητίνης ετησίως), μετοίκησαν στις ανατολικές ακτές της περιοχής, ώστε να εμπορεύονται ευκολότερα, μέσω της θαλάσσης, το προϊόν που παρήγαγαν.

Με το πέρασμα των χρόνων, οι έμποροι αυτοί έμειναν μόνιμα στις παραθαλάσσιες πλαγιές, δημιουργώντας τον Κόρφο, ενώ οι περισσότεροι απόγονοί τους ασχολήθηκαν με τη θάλασσα εν γένει, είτε ως αλιείς, είτε ως Αξιωματικοί του Ναυτικού.

Ο Κόρφος συνδέεται με το Σοφικό κοινωνικά και οικονομικά, άρα είναι φυσικό «να μετέχει και της εν γένει πολιτικής και θρησκευτικής ζωής αυτού», σύμφωνα με τον συγγραφέα Τάσο Γριτσόπουλο και όσα αναφέρει στο έργο του «Τα μνημεία του Σοφικού».

Όπως και στο Σοφικό, έτσι και στον Κόρφο, υπάρχουν χριστιανικά μνημεία. Λαμπρότερο όλων είναι το παλαιό Καθολικό της Παναγίας του Στείρι, που κτίσθηκε τον 11ο αιώνα και σχετίζεται με την παρουσία του Οσίου Λουκά του Στειριώτου στην Κορινθία.

Αξιόλογα μνημεία είναι, επίσης, ο Ναός της Αγίας Άννης και ο Ναός των Αγίων Πάντων, οι οποίοι ήταν κάποτε τα Καθολικά δυο αντίστοιχων μοναστηριών.

Ενοριακός Ναός του Κόρφου είναι σήμερα ο Ναός της Ζωοδόχου Πηγής, ο οποίος κτίσθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα απ' τους αλιείς του χωριού. Πηγή πληροφοριών: www.korfos.gr

KORFOS MULTI RACES

TOP